دسته بندی | صنایع غذایی |
بازدید ها | 55 |
فرمت فایل | doc |
حجم فایل | 31 کیلو بایت |
تعداد صفحات فایل | 36 |
پروژه کارآفرینی تولید نان فانتزی در 36 صفحه ورد قابل ویرایش
هدف کلی :
اشتغال زایی در سطح کشور با توجه به بالا بودن درصد یکاری و همچنین کسب سود و نیز ارائة بهترین راهها برای تولید و با کیفیت تر نان که باعث رضایت مصرف کنندگان میگردد .
هدف جزیی :
1. اشتغال زایی
2. سود آوری
3. اراعة یک کار مولد
4. کاهش ضایعات نان
5. افزایش کیفیت تولید
6. شکوفایی اقتصادی
7. رضایت مردم از نانهای فانتزی
ضرورت تحقیق :
نان یکی از اصلی ترین ماده غذایی خانواده ها است و بخشی از درآمد خانواده را به خود اختصاص میدهد . پس دقت در تهیه و مصرف آن بسیار مهم میباشد . یکی از مهمترین اهداف موضوع نان ، اطلاع از مشکلاتی است که در تهیه و پخت نان برای نانوایها و خرید و استفادة نانها برای مردم میباشد . ارزان بودن قیمت نان در مقایسه با مواد غذایی مشابه مانند : برنج باعث عدم توجه افراد جامعه نسبت به این مادة غذایی شده است و همچنین رشد روز افزون و تراکم شدید جمعیت ، تناسب تعداد و پراکندگی واحدهای تهیه و توزیع نلن را نسبت به متغاضیان به هم زده است . و نیز صفهای تولانی نانوایی ها باعث میشود که خانواده ها مبادرت به خریدن بیشتر از مقدار مورد نیاز خود کنند و بخشی از آن را مصرف و مازاد را دور بریزند ، و امروزه استفاده از نان فانتیزی توسط مردم به علل مختلفی چون ، پخت آسان – مصرف صحیح و تقریبا بدون ضایعات و بهداشتی تر بودن این نوع نان نسبت به نانهای تئوری و سنتی بیشتر رایج گشتهاست . در این پروژه هر یک از علل به صورت مشروح بیان شدهخ تا با طرح این مسایل بتوانیم نانهای دیگر را طوری پخت کنیم و راهکارهایی را استفاده کنیم که همانند نان فانتزی از مزایای بیشتری از قبیل پخت با کیفیت و آسان کمتر شدن مایعات و .… برخوردار باشد .
1)مقدمه :
نان اصلی ترین غذای صفرة خانواده های ایرانی است و به رغم فراز و نشیبهای زیاد . در تولید گندم در تهیة آرد ، نحوة پخت و ورود انواع غذاهای جدید هنوز « نان » به عنوان اصلی ترین مادة غذایی نردم ما محسوب میشود بر اساس منابع آماری در حال حاضر حدود 30 درصد از نان طبخ شده در کشور به دلیل مختلف دور ریزی میشود و سالانه میلیونها تومان هزینة اضافی توسط اقشار مختلف مردم به صورت ضایعاتی مانند نان خشک ، نان کپک زده ، نان سوخته ، نان خمیر و بد پخت از چرخه مصرف به دور ریخته میشود .
به طور کلی در طول سالیان دراز که پخت نان به شیوة سنتی رواج داشت . میزان ضایعات نان به شدت کنونی نبود . اما در دو دهة اخیر که جمعیت کشور افزایش قابل توجهی داشته و لاجرم روشهای سنتی پخت پاسخگوی نیاز چنین جمعییتی نبوده است . روشهای ماشینی پخت نیز رواج یافته است . عدم انطباق ذائقة مردم با نانی که توسط دستگاه های ماشینی پخت میشود . نان گندم و آرد و نحوة عمل آوری خمیر نان توسط واحدهای نانوایی و عدم آموزش عملی متصدقان کار با دستگاههای پخت نان ماشینی و از طرفی نحوة نگهداری و مصرف نان توسط مصرف کننده را میتوان عوامل تاثیر گذار بر ضایعات نان دانست .
در جهان صنعتی امروزه کیفیت به عنوان یکی از اساسی ترین ابزارها برای پیشرفت صنعت محسوب میشود . اگر تولید به معنای کلی و گسترده از روندی بهینه و مطلوب برخودار باشد طبیعی است کاهش و حتی گاهی حذف ضایعات را در پی دارد . در واقع اگر در تمامی مراحل تولید بتوانیم مقررات و ضرابط استاندارد در امراعات و اجرا کنیم از آفات ضایعات و در نتیجة خسارات اقتصادی مصون خواهیم بود و تولید و توجیه اقتصادی پیدا خواهد کرد که این خود باعث شکوفایی اقتصاد ملی میشود .
در این میان صنایع تولید کننده مواد غذایی از اهمیت ویژهای برخوردار هستند زیرا غذا از ضروریات زندگی و زنده بودن است . کیفیت ، ارزش غذایی ، بهداشت و سلامت مادة غذایی در برنامة استاندارد غذایی گنجانده شود .
تحقیقات صورا گرفته در زمینة بروز ضایعات موجود در صنعت تولید مواد غذایی حاکی از صنعت عوامل اجرایی استاندارد های مربوط به آماده سازی فرآیند پخت . نگهداری و توزیع مواد غذایی است .
در گسترة زبان فارسی گندم و نان بنیاد هستی و پایة ادامة زندگی هست و بر اساس آیات متعددی در قرآن کریم از خوشة گندم به عنوان نعمت و برکت منبع اصلی غذا و یک دانة بهشتی نام برده شدهاست . از دیر باز اقوام و ادیان و ملل مختلف از گندم به عنوان الهه حاصلخیزی و زراعت ، هدیهای از بهشت و نشانهای از یمن و برکت الهی یاد می کنند .
گندم یکی از مهمترین ، ارزنده ترین و پایدار ترین دانة گیاهی است که طی قرون و اعصار متمادی دو شرایط سخت و دشوار کرة زمین به حیات خود ادامه داده است .
مهمترین فرآوردة حاصل از گندم نان است . نان غذای اصلی مردم در بسیاری از کشورهای جهان میباشد . و روزانه قسمت زیادی از نیازهای تغذیهای شامل انرژی ، پروتوئین ، املاح معدنی و ویتامینهای گروهB را تامین مینماید .
ناسپاسی امروز ما نسبت به این مادة غذایی با انهرش موجب به کار بردن زیاد عبارت « ضایعات نان » در محافل علمی و غیر علمی شده است .
تاریخ دقیق نانوایی کاملا مشخص نشدهاست . به احتمال بسیار قدیمیترین نان دنیا در پنج هزار سال 5000 قبل در سوییس پیدا شده که در موزة لندن عزهای از آن موجود است .
مشخصات طرح و تاریخچه
2)عنوان نان فانتزی
تاریخ و محل ثبت شرکت : بهمن سال 78 تهران
نام شرکت و نوع فعالیت آن : نان آوران سبوس تولید نان و شیرینی
ظرفیت تولید : 1000 تن
مبلغ سرمایه گذاری : 500000000 ریال
شرکت سهامی خاص بوده و دارای 1000 سهم بین 10 نفر میباشد .
مجوز از وزارت صنایع – بازرگانی – استانداری – محیط زیست و وضارت بهداشت .
شرایط عملیاتی :
تعداد رضر کاری : 270 رضر
تعداد شیفت : نوبت زمان هر شیفت 8 ساعت
فصل چهارم .
ضایعات در نان :
با وجود تلاشهایی که از طریق مراکز تحقیقات کشاورزی ، جهد سازندگی ، دانشگاهی ، ادارة عله استانداری ، سازمان مدیریت و برنامه ریزی و شورای آرد و نان برای طرح این مساله در تهیة نان کشور وارایه راه حل هایی در جهت رفع این مشکل انجام شده است اما متاستفانه تمام این تحقیقات مدفون شدهاست به نحوی که آمار حاصل از تحقیقات سالها پیش تا کنون تغییر مثبت چندانی نداشتهاست .
تهیة نان خوب و ماکول نیاز به اطلاعات دقیق در شناخت آرد روشهای تهیة خمیر و عمل آوری آن و سیستم پخت دارد . به علاوه بسته بندی و سرانجام ، نگهداری صحیح نان میتواند زمینة لازم را جهت تقلیل ضایعات فراهم آورد و در نتیجه حرکت به طرف خود کفایی در تولید و صرفه جویی در مسرف گندم را تسهیل و از خروج مقدار زیادی اند از کشور جلوگیری به عمل آورد . بدیهی است تولید نان با کیفیت بالا و دور ریز کم بدون داشتن معیارهای مشخص کیفی در ارتباط با نان و مواد اولیهاش غیر ممکن است .
4-1-ضایعات موجود در رابطه با گندم :
این ضایعات در کلیة مراحل از تولید گندم در مزرعه گرفته تا تهیة آرد از آن در آسیابها مشاهده میشود . عوامل مؤثر بر تلفات گندم به شرح زیر می باشد .
1 – عدم انتخاب مناسب بذز
2 – عدم استفادهاز روشهای زراعتی مناسب
3 – خسارت آفات و بیماریها
4 – عدم برداشت به موقع گندم
5 – تلفات در هنگام برداشت
6 – تلفات گندم در حمل و نقل و نگهداری
7 – تلفات گندمهای خریداری شده از خارج
8 – تلفات گندم در سیلوها ، آسیاب و هنگام بوجاری
اطلاعات زیر از اداره کل آمار و اطلاعات معاونت طرح و برنامه وزارت کشاورزی در سال 1370 است .
-از کل گندم تولیدی 4/3 در صد به عنوان ضایعات تولید کنار گذاشته میشود
-از گندم باقی مانده در دست کشاورزان برای خود مصرفی 10 در صد به عنوان ضایعات مصرف میشود .
-در موقع برداشت با کهاین تنظیم نبودن و یا فرسوده و کهنه بودن آن حدود 10-20 در صد گذارش شده
-در هنگام ورود گندم به کشور که اکثرا توسط کشتی صورت میگیرد 10 در صد ضایعات در اثر ریختن گندم به دریا موقع حمل و 10 درصد دیگر در اثر عوامل مختلف از جمله تخلیه توزیع و حمل و نقل تلف میگردد .
4-2-ضایعات موجود هنگام تهیة نان و علل ایجاد آنها :
قسمت اعظم ضایعات ایجاد شده در صنعت نانوایی مربوط به خود نان میشود که از تولید نان تا مصرف آن در خانواده را در بر میگیرد .
مهاجرت روستاییان به مراکز شهری و رشد بی رویة جمعیت و گرانی سایر ارزاق عمومی با طبع افزایش تقاضا نان را ایجاب مینماید و برای پاسخگویی به این تقاضا چاره ای جز ازدید عرضة نان نمیماند و متاستفانه افزایش تولید با کاهش کیفیت همرا است و پی آمد تقاضای روز افزون به صورت خرید بیش از حد و ضایعات شدیدی شهود میباشد . که به حدر رفتن سرمایة ملی محصوب میشود .
1 – ضخامت و نازکی نانهای سنتی که قابلیت نگهداری در شرایط عادی را کاهش میدهد و استاندار مشخص برای آن تعریف نشدهاست .
2 – ارزانی قیمت نان
3 – عدم یکنواختی کیفیت آرد و ادم تحویل آرد استاندارد به نانوایان
4 – عدم مهارت کارگران نانوایی
5 – عدم استفاده از تکنولوژی جدید و تحت مواز این استاندارد برای تولید خمیر و پخت نان
6 – عدم نظارت و کنترل جدی بر تولید نانوایی ها
7 – عدم پخت مناسب و یکنواخت قسمتهای مختلف نان
8 – استفاده از فرهای نانوایی نامناسب و غیر استاندارد
9 – افزایش تقاضا در ساعات یعنی از روز و ازدیاد سرعت پخت جهت حل مشکل
10 – عدم اطلاع مصرف کنندگان از نحوة نگهداری نان
همچنین ارزان بودن قیمت نان نسبت به قیمت واقعی آن و همچنین در مقایسه با مواد غذایی مشابه مثل ، برنج باعث کاهش ارزش ظاهری و عدم توجه خیلی از افراد جامعه نسبت به ایجاد ضایعات نان شده است .
4-3- ضایعات ناشی از روش پخت :
بیشترین ضایعات آرد در هنگام تهیة نان میباشد و بستگی زیادی به روش و پخت دارد حتی در صورتی که خمیر با شرایط بسیار خوبی تهیه شده باشد. اگر وضعیت پخت خمیر و تهیة نان مطلوب نباشد . محصول از کیفیت خوبی بر خوردار نخواهد بود . مهمترین نکته ای که در این زمینه باید مورد توجه قرار گیرد . درجة حرارت پخت و مدت زمانی است که خمیر در آن قرار میگیرد . و نحوة کنترل زمان ورود و خروج خمیر به فراست که عموما تحت تاثیر تعداد مشتری و به عبارت بهتر طول صف مشتریان میباشد و به طور کلی یکی از اشکالات مهم عدم زمان کافی برای پخت مطلوب نان است .